СОФИЯ СПОРТ ПРЕДСТАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ С ДВА ОТБОРА НА СИЛЕН ТУРНИР В ИТАЛИЯ

Два набора на София спорт взеха участие в силния международен турнир по футбол Gallini World Cup в Порденоне,Италия.
Турнира се проведе за 20 път,а възможност да участват в него имаха водените от Калин Цолов набор 2005 и 2006 с водач Димитър Георгиев.
Рано сутринта на 28 март с автобус от София тръгнаха младите възпитаници на София спорт,а с тях пътува и отбора на Миньор Перник,който също взе участие в турнира.
Отборите и ръководството пренощуваха една вечер в Плитвице,Хърватия преди да продължат пътя си до Италия.


В Четвъртък към обяд на 29.03. възпитаниците на София спорт и Миньор пристигнаха в Пунта Сабионе,където бе хванато корабче до Венеция,за да могат да се насладят и на този приказен град и неговите забележителности като площада Сан Марко,Камбанарията,Двореца на дожите,Моста на въздишките,Катедралата и разбира се Канале гранде,след което бе време,за настаняване в хотела,почивка и разбори преди стартиране на турнира на следващия ден.
На 30.03. от 10:30 започваха и първите мачове за отборите на София спорт.
Тъй като турнира по регламент е за отбори 2005/2006 и 2003/2004 София спорт бяха представени като София спорт А-(2005 година) и София спорт Б-(2006 с три деца от 2005 година).
Трябва да отбележим,че турнира се провеждаше на формат Футбол 9 за U 13,което връщаше с 1 година назад родените през 2005,защото те играят на Футбол 11 от есента на 2017.

София спорт 2005 бяха в група с отборите на СПАЛ Кордовадо,Арсенал Кусинати и Венеция,а домакини за мачовете на “фениксите“ бяха Кордовадо.

В първия си мач 2005 започнаха амбицирано и вдъхновено натискайки отбора на Арсенал Кусинати-Виченца и поведоха с 1::0 след гол на Георги Асенов,който засече пас от фланга на Асен Атанасов.
До края на първата част мача бе равностоен,но малко преди паузата “възражданци“ допуснаха изравнителен гол.
По регламент през втората част трябваше да влязат всички,които са на резервната скамейка,а София спорт допусна нови два гола и загубиха на старта с 1:3.
На другия ден твърдо решени да покажат,че са дошли не само на почивка София спорт победи категорично със 7:0 тима на СПАЛ Кордовадо,а голмайстори бяха Владимир Стоев-2,Александър Йорданов-2,Георги Сашов,Георги Асенов и Славчо Славчев.



Третия мач от групата и втори за деня бе директен за класиране на 1/8 финалите,а съперник бе Венеция.
След равностойно първо полувреме с лек превез на Венеция в крайна сметка италиянците си тръгнаха с успех 3:0,а София спорт щеше да се задоволи с мачове за от 16-то място надолу.
Съперник на следващия ден бе Калчио Зопола.
Още с първите минути “възражданци“’ натиснаха и пресираха и набързо вкараха два гола дело на Георги Асенов,до края на първата част имаха възможност да вкарат и още няколко,но на два пъти съдията на мача свири безумно,а по всичко личеше,че и идеята му бе да се класират италиянците на които бяха спестени картони за ритане без топка,посягане на два пъти с лакът в слабините на двама наши играчи,а треньора им не даваше топката,за да се поднови играта с което мача се наелектризира до краен предел.

През втората част София спорт продължаваше да опитва да държи инициативата,но след една грешка в защитата им се стигна до 11-метров наказателен удар,който за малко щеше да бъде хванат от вратаря Симеон Дерменджиев,а малко след този гол Зопола вкараха и втори,който дойде малко случайно,след като играч на италиянците изрита топката с боц,за да се освободи по-бързо от нея,но тя придоби странна траектория и след рикошет в десния страничен стълб влетя в мрежата.
В самия край на мача Мартин Пъдарев направи атрактивна задна ножица с която можеше да донесе победата,но в крайна сметка мача отиде в изпълнение на дузпи,където драмата бе още по-голяма.
Първи изпълни Георги Асенов и не сгреши,а същото сториха и Зопола,последва бомбен удар на Конър Еверит,но той пропусна не уцелвайки вратата,Зопола отбелязаха,Асен Атанасов съхрани надеждите на “фениксите“ с гол,а Зопола пропуснаха.Последва удар на Влади Стоев,който успя да излъже вратаря и да го прати в обратен ъгъл,но топката не влезе в мрежата,последва нов гол за Зопола преди да дойдат и последните дузпи.

Зад топката застана Георги Сашов с хладнокръвие вкара,а Симеон Дерменджиев върна отново в мача София спорт след котешки рефлекс.
Последваха нови драматични моменти в които на два пъти Зопола можеха да решат всичко,но Симеон Дерменджиев се проявяваше като истински лъв на вратата,но в крайна сметка след още два пропуска на Мартин Пъдарев и Кристиян Иванов Зопола победиха с 10:9 след изпълнение на дузпи.

В последния си мач,психически обременени от тежката загуба само преди няколко часа,след съдийските тесли и обрата от 2:0 до 2:2 и загуба на дузпи,настроението на София спорт не бе голямо и това се отрази на играта им срещу Дон Боско Санта Дона,където мача бе равностоен,но през втората част италиянците вкараха един безответен гол,за да си тръгнат с победа 1:0.

София спорт 2005/2006 от своя страна имаха за съперници в групата си отборите на ФК Габала от Азербайджан,Ливентина Калчио и Анкона Удине.
В първия си мач “оранжевите“ приеха Габала и едва ли си бяха представяли срещу какъв отбор ще се изправят,защото нищо добро не ги чакаше на терена,а след него резултата бе категоричен 14:0 за Габала.
В крайна сметка Габала останаха 3-ти в крайното класиране след Удинезе и Уимбълдън и показаха,че не са случаен отбор.

На следващия ден съперници бяха Анкона Удине,където двубоя вече бе доста по-равностоен в сравнение с предния ден,но резултата отново не бе позитивен-0:4 за Анкона.
В крайна сметка София спорт Б взе своето в следващия мач срещу Ливентина като успя да победи с 3:2,а сред голмайторите бяха Кристиян Георгиев,Росен Алексов и Алекс Асенов.

Така и София спорт Б завърши трети в групата си и на следващия ден съперник бе италиянският Гаволано.
Двубоят бе равностоен и в крайна сметка завърши 1:1,а голмайстор бе Росен Алексов от свободен удар,последваха дузпи и при тях по-съобразителни се оказаха София спорт и победиха с 5:4,за да срещнат в следващият кръг Болоня,които показаха,че разполагат с много добра школа и страхотна организация пристигайки с няколко човека треньорски щап,лекари и масажисти,а в крайна сметка въпреки приличното поведение на терена за играчите на Димитър Георгиев Болоня победи с 4:0.

Така София спорт завърши участието си на Gallini World Cup,извличайки само позитиви от първото участие на такъв тип международни турнири в чужбина,приятни спомени и емоции за цял живот,но най-вече мотивация,че с повече увереност,самочувствие и характер може да се наредят много по-напред.
Треньорите от своя страна заявиха,че за тях най-ползотворното от турнира е било да се види нивото на отборите им,как работят останалите школи и голяма ли е разликата от това,което се прави в България и ако има такава,каква е тя.
Отделно заявиха,че с такъв тип турнири се дава възможност на изявени деца да разгърнат потенциала си и да покажат най-доброто от себе си и ако съумеят да впечатлят представители на силни европейски школи,които биха дали възможност за по-голямо развитие на талантите.
Точно този турнир е дал път на не малко известни имена в европейския и световен футбол,а сред тях ще спомен имена като Лазар Маркович,Шийме Връшалко,Давиде Сантон,Стефан Савич,Том Хъдълстоун,Вито Маноне,Матео Ковачич,Стивън Дефур,Рихайро Кишна и други.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ СНИМКИ ОТ ТУРНИРА И МАЧОВЕТЕ НА ОТБОРИТЕ В МЕНЮ ГАЛЕРИЯ!